Składniki : 4 porcje
Suprem z śliwkami: Śliwki węgierskie 400gr
Śmietana Quimiq Classic 125cl
Cukier 100gr
Czkolada gorzka 400gr
Mus czekoladowy ciemny Czekolada gorzka 200gr
Żółtka 1 szt
Białka 1 szt
Cukier 100gr
Mus czekoladowy biały Czekolada biała 200gr
Żółtka 1 szt
Białka 1 szt
Cukier 100gr
Dekoracja granulat z orzeszków pistacjowych
Liść złoty jadalny
Przygotowanie:
Suprem:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na dwie części. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, trochę wody i dusimy ok. 20 min. Następnie blenderujemy, przelewamy przez sitko, po czym mieszamy wraz ze śmietaną QimiQ Classic i likierem Grand Marnier.
Czekoladę podgrzewamy w bemarze, wlewamy do foremki i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy czekolada zesztywnieje, wlewamy wcześniej przygotowany suprem ze sliwek.
Mus z ciemnej czekolady:
Gorzką czekoladę podgrzewamy, ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej masy oraz białka na sztywno. Ubite żółtka mieszamy dodając kolejno białko i czekoladę. Zamrażamy.
Mus z białej czekolady wykonyjemy w ten sam sposób, używamy jedynie białej a nie ciemnej czekolady. Z tą różnicą że na koniec odstawiamy w chłodne miejsce a nie zamrażamy.
Prezentacja:
Suprem układamy na środku talerza. Formujemy za pomocą łyżki kulki z musu ciemnej czekolady i układamy z lewej strony supremu, z kolei mus z białej czekolady po stronie prawej. Biały mus posypujemy granulkami z orzeszkow pistacjowych. Suprem dekorujemy złotym liściem jadalnym.
Autor dania: Jean Bos