wtorek, 23 kwietnia 2013

Literatura na temat kuchni molekularnej część 1.

Dość często otrzymuję zapytania odnośnie literatury związanej z kuchnią molekularną, dlatego też postanowiłem stworzyć listę najciekawszych moim zdaniem pozycji o  tej tematyce. Poniżej pierwsza piątka.

1. Modernist Cuisine autorstwa Nathan Myhrvold, Chris Young,Maxime Bilet


Przy tej pozycji nie ma sensu dłużej się rozpisywać, jedno z najważniejszych dzieł traktujące o kuchni nowczesnej. Bardzo wychwalana przez wszystkich fachowców zajmujących się tą tematyką.

2. Molekulare Basics autorstwa Heiko Antoniewicza



Bardzo dobry tytuł niemieckiego autora, który przeprowadził pierwszą w Polsce prezentację kuchni molekularnej, traktujący o podstawach kuchni molekularnej. 

3. Molecular Gastronomy; Exploring the Science of Flavor autorstwa Herve This

Herve This jeden z ojców kuchni molekularej w szczegółowy sposób opisuje wszelkie procesy zachodzące podczas gotowania. To bardziej techniczne spojrzenie na kuchnię molekularną, niż książka kucharska, niemniej jednak pozycja warta uwagi. 

4. A day at elBulli autor - Ferran Adria (oraz pozostałe pozycje tego autora)


Kultowy szef kuchni i jego kultowa restauracja w pełnej krasie. W bibliotece fana kuchni molekularnej nie może zabraknąć przynajmniej jednej pozycji autora, którego restauracja była czterokrotnie z rzędu wybierana najlepszą restauracją świata.

5. The Fat Duck Cookbook autor - Heston Blumenthal (oraz pozostałe pozycje tego autora)

Kolejny kultowy szef kuchni i autor książek. Jego szalone pomysły pozwoliły mu stworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych restauracji na świecie, która od wielu lat trzyma najwyższy poziom.

W najbliższym czasie możecie spodziewać się więcej postów z literaturą na temat kuchni molekularnej, czy sous vide. 

Zapraszam również do komentowania, może macie swoje ulubione pozycje?