poniedziałek, 15 kwietnia 2013

"Sous vide" matki Ziemi.


To co widzicie na zdjęciu powyżej to nic innego, jak jajka gotowane w naturalnych, japońskich źródłach zwanych "onsen". Efekt takiego gotowania to "onsen tamago" widoczne na zdjęciu niżej. 


Ciężko mówić tutaj oczywiście o prawdziwym sous vide, jako że potrawy nie są pakowane próżniowo, ale jest to niezbity dowód na to, że już bardzo dawno temu rozpoczęto gotowanie w temperaturach mniejszych, niż 100 ° C i docenia się tę metodę na całym świecie. Podobno również rdzenni Amerykanie gotowali fasolę i wszelkiego rodzaju warzywa w gorących źródłach, a poniżej mamy przykład maoryskich kobiet z Whakarewarewa, które robią to do dziś!



Źródła zdjęć:
zdj.1 blog.benoa.net
zdj 2 hungerhunger.blogspot.com
zdj.3 www.satoyama-experience.com
zdj.4 www.agefotostock.com