Składniki: 500g truskawek ( Polska )
250ml wody mineralnej niegazowanej
Oliwa z oliwek
1 rozmaryn
1 tymianek
2 łyżeczki cukru
1 limonka
Olej z chilli
Szampan
50ml jogurtu
30ml śmietany
1 łyżeczka cukier
Sok z ¼ limonki
0,5 gr Xanthana ( zagęszczacz )
Przygotowanie:
1/5 truskawek kroimy w kostkę.
3/5 truskawek miksujemy z wodą.
Zioła gotujemy we fryturze a następnie wyjmujemy listki. Pozostałość blenderujemy z cukrem oraz puree truskawkowym, dodajemy sok limonkowy i olej chili. Na koniec dodajemy szampan oraz wodę.
Mieszamy jogurt, śmietanę, xanthan, cukier oraz sok limonowy.
Kostkę wkładamy do szklanki, polewamy jogurtem i dodajemy puree truskawkowe, dekorujemy rozmarynem.