czwartek, 24 lutego 2011

Suprem ze śliwkami węgierskimi, otulony czekoladą w akompaniamencie musów z dwóch czekolad

Tym razem mam dla was pewną nowość, deser nad którym pracowałem dosłownie kilka dni temu :-)


Składniki :   4 porcje
Suprem z śliwkami:                      Śliwki węgierskie                   400gr
                                                           Śmietana Quimiq Classic      125cl
                                                           Cukier                                    100gr
                                                           Czkolada gorzka                    400gr

Mus czekoladowy ciemny          Czekolada gorzka                  200gr
                                                           Żółtka                                     1 szt
                                                           Białka                                     1 szt
                                                           Cukier                                    100gr

Mus czekoladowy biały                  Czekolada biała                     200gr
                                                           Żółtka                                     1 szt
                                                           Białka                                     1 szt
                                                           Cukier                                    100gr

Dekoracja                                         granulat z orzeszków pistacjowych
                                                           Liść złoty jadalny

Przygotowanie:

Suprem:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na dwie części. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, trochę wody i dusimy ok. 20 min. Następnie blenderujemy, przelewamy przez sitko, po czym mieszamy wraz ze śmietaną QimiQ Classic i likierem Grand Marnier.
Czekoladę podgrzewamy w bemarze, wlewamy do foremki i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy czekolada zesztywnieje, wlewamy wcześniej przygotowany suprem ze sliwek.

Mus z ciemnej czekolady:

Gorzką czekoladę podgrzewamy, ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej masy oraz białka na sztywno. Ubite żółtka mieszamy dodając kolejno białko i czekoladę. Zamrażamy.

Mus z białej czekolady wykonyjemy w ten sam sposób, używamy jedynie białej a nie ciemnej czekolady. Z tą różnicą że na koniec odstawiamy w chłodne miejsce a nie zamrażamy.

Prezentacja:

Suprem układamy na środku talerza. Formujemy za pomocą łyżki kulki z musu ciemnej czekolady i układamy z lewej strony supremu, z kolei mus z białej czekolady po stronie prawej. Biały mus posypujemy granulkami z orzeszkow pistacjowych. Suprem dekorujemy złotym liściem jadalnym.

Autor dania: Jean Bos