poniedziałek, 21 lutego 2011

Przepis na Krem z parmezanu z kotlecikami z mortadeli

Tym razem mam dla Was przepis na wspaniały krem :-)


Krem z parmezanu z kotlecikami z mortadeli

Składniki na 4 porcje:
Krem z parmezanu:
Śmietana 30%                    
Masła                                   
Mąka kukurydziana            
Mleka 3,2%   
0,100L
0,030kg
0,020kg
0,010L





Krem pistacjowy:

Orzechy pistacji                 
Woda                                   
Oliwa z oliwek                     
Sól                                        
Pieprz 
0,050kg
0,200L
0,020L
0,004kg
0,004kg






Kotleciki z mortadeli:

Mortadeli                              
Jaj                                         
Bułka tarta
0,150kg
1 szt.
0,050kg



 
Przygotowanie:

Krem z parmezanu:
W rondlu podgrzewamy do Max 80 stopni C, masło, dodajemy parmezan, szczyptę soli, mieszamy starannie trzepaczką; dodajemy lekko podgrzaną śmietanę i rozpuszczoną w mleku mąkę kukurydzianą, przelewamy przez rzadkie sitko i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krem pistacjowy:
W rondlu z oliwą podsmażamy pistacje, dodajemy wodę i gotujemy i gotujemy 15 minut; doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy(powinniśmy otrzymać gładki krem).

Kotleciki:
Drobno siekamy 160 g mortadeli, przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy(na warstwę o grubości około 2 cm) i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Odwracamy foremkę i wycinamy 8 kostek, obtaczamy w jajku i bułce tartej(dwa razy); smażymy w oleju o temperaturze 160 stopni przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru, odcedzamy i usuwamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym.
Do każdej szklanki nakładamy niedużą ilość kremu parmezanowego , krem pistacjowy i dwie kostki mortadeli; pozostałą mortadelę pokrojoną w paski smażymy na patelni teflonowej posmarowanej oliwą, dekorujemy kieliszki i serwujemy.