Tym razem przygotowałem dla was deser :-) Smacznego:
Składniki: 4 porcji
Cukier z woda 0,100
Łaska waniliowe 1szt.
Masła 0,040
Ziaren pieprzem 12szt.
Puder imbirowym
Puder anyżowym
Ciasto filo 4szt.
Porzeczki:
Porzeczki czerwone 0,200
Cukier 0,060
Szafran
Miód 2łyżeczki
Oliwa z oliwek
Pesto z pinii:
Mięta 1
Cukier z woda 0,060
Orzechy pinii 2łyżeczki
Oliwa z oliwek 2łyżki
Figi:
Wino czerwone 0,160
Porto 0,060
Kardamon 2szt.
Gwiazdy anyżowym 2szt.
Skórki z pomarańcze 1szt.
Cukier 0,060
Miód 2łyżki
Figi 10szt.
Mąka ziemniaczkami
Szafran 2punkty z nóżka
Jogurt grecka 4łyżki
Cukier 2łyżecżki
Sok cytryny ¼
Migdały 10szt.
Mięta
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z cukrem do konsystencji syropu, nie karmelizujemy. Przyprawiamy syrop masłem, ziarnem waniliowym, dodajemy przyprawy. Kroimy ciasto filo na 4 części. Smarujemy cukrem i przekładamy dwukrotnie. Układamy na silikon mata i pieczemy w 180 stopniach ok. 6 min. Kroimy jeszcze gorące na paski. Żurawiny wkładamy na 2 godz. do wody. Cukier karmelizujemy, dodajemy wyciśnięte z wody żurawiny oraz szafran i miód. Całość spryskujemy olejem, mieszamy aby żurawiny nie były sklejone.
Pesto miętowe:
Blenderujemy miętę, syrop, orzeszki Pini oraz oliwę z oliwek.
Figi:
Gotujemy czerwone wino, porto, skórkę z pomarańcza, kardamon, gwiazdkę anyżową oraz cynamon. Słodzimy cukrem i miodem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Ponakłuwane figi wkładamy do syropu, pozostawiamy na noc.
Prezentacja:
Jogurt mieszamy z szafranem, cukrem oraz sokiem limonkowym, odstawiamy w chłodne miejsce. Siekamy migdały. Pesto układamy na ciasto filo, posypujemy żurawiną. Dekorujemy miętą oraz migdałami. Wyjmujemy figi z syropu, układamy na ciastku. Dekorujemy jogurtem szafranowym.